Versió catalanaVersión españolaEnglish version 

TIPUS DE DOCUMENTS  

Àlbums


Tipologia documental en format de recull que conté quaderns, fascicles, dibuixos, estampes o fotografies. Alguns d'aquests documents es presenten en carpetes o relligats com un llibre. Durant el segle XIX era habitual anomenar Àlbum a diversos tipus de documents que des de la perspectiva actual es classifiquen dins d'altres tipologies, com per exemple, els catàlegs d'exposicions, als quals el títol identifica com a àlbums.

Assaigs i estudis


Tipologia documental que tracta un o varis temes, sigui de manera tècnica, sigui de manera especulativa, però sense el caràcter sistemàtic i doctrinal propi dels Tractats.

 

Catàlegs


Tipologia documental que reuneix els catàlegs d'exposicions d'art realitzats tant per institucions oficials com privades. Els documents presenten una llista segons un ordre establert que recull els artistes, les obres d'art i, a vegades, al costat hi figura el nom dels seus propietaris.
Aquesta tipologia té dos formats: el primer és el dels catàlegs il·lustrats, amb una mostra de les peces exposades a partir de reproduccions fotogràfiques, o bé, estampes. El segon format és el dels catàlegs inventari amb un llistat ordenat segons: obres, artistes, pintura, escultura, propietaris, expositors...
La tipologia documental de catàlegs també inclou els títols anomenats Àlbums, que des d'una perspectiva actual són catàlegs d'exposicions en els que hi són representades tant les grans exposicions retrospectives de l'època, com els fullets d'exposicions de diverses institucions, o els catàlegs impresos de col·leccions particulars.

Conferències


Agrupen els documents que presenten un discurs en el qual es tracten públicament temes relacionats amb l'art en general, o d'altres més concrets com els artistes, les seves obres o determinades exposicions.

Diccionaris


Tipologia documental de les obres que recullen termes relacionats amb l'art, i dades biogràfiques d'artistes d'àmbit hispànic.

Documentació jurídica


Tipologia que recull les normatives, de temàtica artística, que notifiquen les gràcies i provisions reials subscrites pels monarques espanyols (en aquest cas Carles III, Carles IV i Ferran VII). Entre elles hi ha la cèdula reial, reial ordre, ordenança, etc.

 

Enciclopèdies


Tipologia documental que recull les obres que agrupen i exposen el conjunt de coneixements humans en relació a la Història de l'Art, separats per temàtiques i escrits per un especialista.

Estudis sobre artistes


Tipologia documental que reuneix les monografies dedicades a artistes concrets. Són estudis que analitzen i tracten des d'un punt de vista històric i científic la vida i l'obra d'escultors, pintors, arquitectes...


Estudis sobre edificis


Tipologia documental que recull les monografies d'arquitectura dedicades a edificis concrets. Dins aquest grup d'estudis destaquen els realitzats per l'Asociación de Arquitectos de Cataluña'.

Fonts documentals


Tipologia consistent en recopilacions de textos, generalment inèdits (manuscrits, documents d’arxiu), d’interès com a font primària de la història de l’art.

 

Guies i viatges


Publicacions que contenen les informacions necessàries per a la visita d'una ciutat, conjunt monumental, etc. També s'inclou aquí la literatura periegètica (relats de viatges).

Revistes


Tipologia documental que reuneix gran diversitat de publicacions periòdiques sobre un ampli espectre de matèries artístiques.
Les revistes reunides en el projecte BDHAH representen les principals publicacions editades a finals de segle XIX i principis del XX.

Tractats


Tipologia documental que agrupa els documents que s'ocupen de manera  sistemàtica d'una gran diversitat de matèries artístiques. Els coneixements teòrics que recullen aquests tractats són principalment : arquitectura, escultura, pintura, història de l'art i ensenyament de diverses disciplines artístiques que van ser escrits per professionals amb voluntat didàctica i doctrinal.

.........................................................

Imatges d'aquesta pàgina:

Àlbums: Álbum fotográfico de los monumentos y edificios más notables que existen en Barcelona (1872)
Catàlegs: Álbum heliográfico de la exposición de artes suntuarias (1878)
Conferències: Memoria leída en la Academia de ciencias naturales y artes en la sesión celebrada el 21 de junio de 1877
Enciclopedia: Historia general del arte
Tractats: Millizia, Milizia, Francesco. Arte de saber ver en las bellas artes ( 1823)
Estudis sobre artistes: Recuerdo al artista Tomás Padró (1877)
Estudis sobre edificis: Bonaventura Bassegoda. La Real capilla de Santa Agueda del palacio de los reyes de Aragón, en Barcelona, Barcelona Tipografia de C. de F. Giró, 1895
Revistes: Por el arte: gaceta de la Asociación de pintores y escultores

 

 

2010-2021

Coordinació i realització : Biblioteca d'Humanitats - crèdits - contacte

Ministerio de Cultura
 
UAB